Koło Gospodyń Wiejskich - prowadzące okazjonalną kuchnię proponującą potrawy regionalne przyrządzane wedle przepisów dawnych i współczesnych.

 

KULINARIA KOŁA GOSPODYŃ działającego w Wiejskim Domu Kultury w Mostkach:

  1. Byczki tartaczne, (mencybuły): Ziemniaki tarte z farszem mięsnym i przyprawami podawane z tłuszczem, cebulą i skwarkami.
  2. Zapalanka: warzywa, kartofle gotowane, zasmażane w mące na patelni bez tłuszczu. Prz
  3. TYeżyprawy.
  4. Zacierka: kasza jaglana na mleku z „zacieranymi” swojskimi kluskami. Na słodko lub ostro.
  5. Prażucha: gotowane ziemniaki, prażone. Przyprawy.
  6. Taraban: surowe ziemniaki tarte, prażone. Przyprawy.
  7. Jagloki: flaczki z kaszą jaglaną na wodzie, przyprawy.
  8. Kapusta z grochem lub fasolą + zasmażany boczek lub słonina, przyprawy.
  9. Pazibroda: Kapusta słodka, ziemniaki, tłuszcz, skwarki, (omasta).
  10. Kaszoki: kasza jęczmienna gruba, wątróbka krojona w kostkę cebula, krew, słoninka,...
  11. Rwoki - kładzioki:kluski z tartych ziemniaków z mąką rwane lub kładzione -formowane łyżką
  12. Śliwucha: kasza jaglana za śliwkami suszonymi + mleko lub śmietana
  13. Krajanki z kluskami...
  14. Talark; ziemniaki  krojone w plastry, duszone z boczkiem, cebulą, przyprawy..
  15. Placki: jabłecznik, makowiec, drożdżowiec, serowiec....
  16. Pierogi.....
  17. Gołąbki...
  18. Napoje: -Podpiwek, -Gruszczanka, -Śliwowica ....

I wiele innych również najnowszych przepisów...

 

 

 


Cudowne miejsce! Przyjedź i sprawdź sam jak tutaj jest cudownie